Jaglany biszkopt z gruszką
Szybki sposób na bardzo efektowne, zdrowe ciasto – jaglany biszkopt.
Wielkanoc tuż tuż. Powiem Wam, że zawsze czekam bardziej na Święta Bożego Narodzenia – Magia Świąt i te sprawy 😉 Ale kiedy przychodzi czas Wielkiej Nocy – tulipanów, żonkili, wiosennych pastelowych kolorów w sklepach z dodatkami do domu, to równie bardzo podoba mi się ten czas 🙂 Wiosną człowiek ma więcej energii. Na dworze jest cieplej (może nie akurat kiedy to piszę, bo za oknem pada deszcz, a na Święta zapowiadane są przymrozki), ostatni weekend był bardzo piękny. Korzystamy wtedy z pogody, idziemy na spacer, rower, rolki czy pobiegać. Bo zdrowy styl życia to nie tylko prawidłowe odżywianie, ale również aktywność fizyczna.
Wracając do tematu mojego wpisu, przedstawiam Wam szybki przepis na jaglany biszkopt z gruszką – bezglutenowy, wegański – idealny dla alergików – i przede wszystkim obłędnie pyszny! O kaszy jaglanej i jej właściwościach pisałam tutaj 🙂
Składniki
- aquafaba – „woda” z 1 puszki cieciorki [wykorzystywałam też przy bezie] LUB 12 jaj przepiórczych / 2 jajka kurze
- 2 łyżki mąki jaglanej
- 1 mała gruszka / małe jabłko
- cukier waniliowy / cukier kokosowy
- sok z 1/2 małej cytryny
Sposób przygotowania
Aquafabę [lub białka] ubijamy z odrobiną cukru waniliowego na sztywną, błyszczącą pianę [około 10 minut]. Dodajemy mąkę [jeśli ubijaliśmy białka jaj, to teraz dodajemy żółtka] i lekko mieszamy.
Gruszkę obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy pokrojone gruszki, lekko skrapiamy je cytryną, następnie zalewamy ciastem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni [termoobieg].
Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a robi niemałe wrażenie na gościach 🙂
Obecnie na blogu bardzo dużym zainteresowaniem cieszą się dwa inne przepisy, które również polecam wypróbować:
Tagi
alergia alergik androgeny bezglutenowe bez glutenu bezglutenu bez jajek bez laktozy bez mleka bez nabiału bez soi Boże Narodzenie ciasto cukrzyca cykle czekolada deser dieta glikemia hipoalergiczne ig indeks glikemiczny insulinooporność kakao Kasia Siedzik kokos masa ciała nadmierne owłosienie nadwaga nieregularne miesiączki objawy okres olej kokosowy otyłość pcos produkty testosteron trądzik wegańskie wiedza wypadanie włosów zdrowe zdrowie Święta żywienie
Wygląda nieźle 🙂 Czy mogą być trudne dla początkującego kucharza?
Myślę. że początkujący kucharz z całą pewnością sobie poradzi 😉