Korzeń Maca – ostatnio coraz bardziej popularny superfood. Możesz znaleźć go pod wieloma nazwami: Pieprzowe ziele, Maca, Maka, Maca-Maca, Trawa pieprzowa czy Peruwiański żeń-szeń.

Maca (Lepidium peruvianum) jest rośliną bulwiastą uprawianą w Andach – powyżej 3500 m n.p.m., przez co jest bardzo odporna. Korzeń rośliny jest zbierany, suszony na słońcu i następnie gotowany lub mielony. To bogactwo witamin A, C, E, z grupy B i składników mineralnych – żelazo, wapń, potas, magnez.

Jako że Maca należy do roślin krzyżowych, zawiera silnie przeciwnowotworowe glukozynolany, które znajdziemy również w brokułach, jarmużu czy kapuście. Dzięki temu będzie przeciwdziałał wystąpieniu nowotworów płuc, piersi czy jelita grubego.
Korzeń Maca zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, dzięki czemu prowadzi walkę z wolnymi rodnikami i przeciwdziała starzeniu. Dodatkowo poprawia libido i płodność, stan włosów, skóry i paznokci, funkcjonowanie tarczycy, zapobiega osteoporozie (250 mg wapnia w 100 g) czy depresji. Wpływa również na rozwój tkanki mięśniowej – polecany jest sportowcom oraz regulację gospodarki hormonalnej (polecany w okresie menopauzy czy u kobiet z PCOS).

Jest pomocny w przypadku anemii – ze względu na wysoką zawartość żelaza (17 mg żelaza w 100 g ) oraz przy wysokim poziomie cholesterolu – zawiera sterole roślinne, które skutecznie obniżają poziom ‘złego’ cholesterolu 🙂 Maca daje niesamowitego kopa energetycznego i znacznie poprawia wytrzymałość fizyczną.

 

Jak stosować Korzeń Maca?

Charakteryzuje się specyficznym smakiem i zapachem, dlatego też najlepiej dodawać sproszkowany korzeń Maca – ja stosuję tylko w takiej formie, a że koktajle uwielbiam, to dodaje go na przykład do mojego zielonego koktajlu mocy 🙂

Przepis na mój zielony koktajl mocy:

  • 4 łodygi selera naciowego
  • Garść jarmużu
  • Pół natki pietruszki
  • 1 jabłko w skórce
  • 1 łyżka korzenia Maca
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 300 ml wody

Tagi

alergia alergik androgeny bezglutenowe bez glutenu bezglutenu bez jajek bez laktozy bez mleka bez nabiału bez soi Boże Narodzenie ciasto cukrzyca cykle czekolada deser dieta glikemia hipoalergiczne ig indeks glikemiczny insulinooporność kakao Kasia Siedzik kokos masa ciała nadmierne owłosienie nadwaga nieregularne miesiączki objawy okres olej kokosowy otyłość pcos produkty testosteron trądzik wegańskie wiedza wypadanie włosów zdrowe zdrowie Święta żywienie

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shopping Cart
Przewiń do góry