Szybkie czekoladowo – kokosowe ciasto na każdą okazję!

Ciasto czekoladowo-kokosowe

Omg, to ciasto mogę nazwać odkryciem roku! 7 składników, 5 minut roboty*! Polecam ❤️

*plus czas mrożenia ~30minut 🙂

 

Obecnie trochę nadrabiam zaległości na blogu. Jak pewnie zauważyliście, jest mnie mniej na Instagramie czy Facebooku. Należą się wyjaśnienia – kolejne 2 projekty oraz praca – wszystko oczywiście w zawodzie dietetyka 🙂 Czuję się spełniona. Ale w międzyczasie przyszedł też moment zwątpienia, nie chciałam tworzyć nowych zdjęć, nie dodawałam nic na Instagramie, bo zawsze kiedy na niego wchodziłam, widziałam idealne życie, wesołe, uśmiechnięte oraz piękne zdjęcia. Nie pasowało mi to, tym bardziej, że mam swoją ścieżkę, sposób w który tworze i nie jest to dodawanie zdjęć z każdego momentu życia, staram się, aby wszystko było spójne. I tak jak pisałam, przyszedł moment, że powiedziałam sobie: „STOP!”, nie chcę udawać, że wszystko u mnie ok. Nie było. Musiałam odejść na chwilę, przemyśleć. Wszystko się ułożyło i dlatego to czytasz. Ale wracając do tematu wpisu…

Ciasto kokosowo-czekoladowe:
✔️ bez cukru
✔️ bez glutenu
✔️ bez laktozy
✔️ bez jajek
✔️ bez soi
✔️ wegańskie

Moim zdaniem, takie przepisy są najlepsze – szybkie, efektowne i z prostych ogólnodostępnych składników 🙂

 

 

Ciasto kokosowo-czekoladowe

Sposób przygotowania

Spód:

  • 3/4 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
  • 8 daktyli
  • łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

„Krem”:

  • 1 szklanka dobrego mleka kokosowego, np. Real Thai
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady – minimum 70% kakao
  • orzechy laskowe / migdały – mała garść
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Wierzch:

  • borówki lub inne ulubione owoce

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy (lub używamy mąki owsianej), dodajemy namoczone przez 10 minut we wrzątku daktyle (bez wody, ale zostawiamy ją), cynamon oraz olej i całość blendujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny.

Przekładamy do ulubionej foremki silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do zamrażarki na około 15 minut.

W czasie gdy spód się mrozi, mleko kokosowe mieszamy ze z roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą, pokruszonymi orzechami, skórką z cytryny oraz olejem kokosowym.

Całość przelewamy do foremki na wcześniej zmrożony spód, posypujemy borówkami lub innymi ulubionymi owocami i ponownie umieszczamy w zamrażarce na 15 minut.

I nasze ciasto kokosowo-czekoladowe jest gotowe! 🙂

 

 

 

Ciasto kokosowo-czekoladowe z kawą 🙂

Tagi

alergia alergik androgeny bezglutenowe bez glutenu bezglutenu bez jajek bez laktozy bez mleka bez nabiału bez soi Boże Narodzenie ciasto cukrzyca cykle czekolada deser dieta glikemia hipoalergiczne ig indeks glikemiczny insulinooporność kakao Kasia Siedzik kokos masa ciała nadmierne owłosienie nadwaga nieregularne miesiączki objawy okres olej kokosowy otyłość pcos produkty testosteron trądzik wegańskie wiedza wypadanie włosów zdrowe zdrowie Święta żywienie

4 thoughts on “Szybkie czekoladowo – kokosowe ciasto na każdą okazję!”

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shopping Cart
Przewiń do góry