Quinoa
Komosa ryżowa (quinoa) pochodzi z Ameryki południowej, stąd też nazywana jest „Złotym ziarnem Inków” lub „Peruwiańskim ryżem”. Roślina pseudozbożowa – często mylnie nazywana zbożem.
Właściwości
Zawiera kompletny niezbędny skład aminokwasowy, dlatego też, jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej bądź wegańskiej, jest to idealny produkt dla Ciebie – duże ilości lizyny, metioniny, cysteiny, wspomagają odnowę tkanek. Ma niski indeks glikemiczny (35). Co ważne, jest bezglutenowa, więc odpowiednia dla tych z Was, którzy tak jak ja są na diecie bezglutenowej.
100g pokrywa prawie całe zapotrzebowanie na witaminę B2, kwas foliowy, 70% żelaza, miedzi, połowę potasu, magnezu. Poza tym zawiera cynk, wapń, mangan, fosfor. W tej kwestii jest lepsza od pszenicy, gdyż zawiera znacznie więcej składników odżywczych w 100g. Wadą żywieniową jest niska zawartość selenu. Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy , np. polifenoli, witamin E, C- działa przeciwnowotworowo, obniża ryzyko miażdżycy, chorób neurodegeneracyjnych, sercowo-naczyniowych, czy cukrzycy. Wspomaga regenerację.
Zawartość błonnika na poziomie 7g/100g produktu, co wpływa pozytywnie na trawienie, usuwanie toksyn, funkcje jelit, natomiast ze względu na niską zawartość glukozy, fruktozy i IG 35 jest zalecana dla diabetyków. W porównaniu do typowych zbóż, zawiera dużo tłuszczu, jednak są to kwasy nienasycone, głównie omega-3. Ich niedobór bardzo często obserwowany jest ze względu na niskie spożycie ryb – wiąże się to m.in. z zaburzeniami neurologicznymi, ogólnoustrojowym stanem zapalnym. Dzięki dużej zawartości skrobi, quinoa, od kilku tysięcy lat, przerabiana jest na mąkę – można piec z niej chleb, makarony, płatki śniadaniowe czy polentę.
Niestety, są również minusy, o których należy wspomnieć. To co zdrowe , dobre i wartościowe kosztuje więcej niż kasza jaglana czy gryczana, jednak jest na tyle powszechna (Lidl, Biedronka, Internet, że opakowania kilogramowe kupimy za niecałe 30zł 🙂
Ale jak ją jeść..?
Quinoa możesz jeść zamiast kaszy, ziemniaków, ryżu, soi, jako dodatek do sałatek (fajnie wygląda po ugotowaniu), jako „komosanka” na śniadanie. Dostępne są również napoje z komosy ryżowej, mąki, płatki, wafle.
Ciekawostka: Ze względu na wartość odżywczą, komosa ryżowa była testowana przez NASA jako źródło pożywienia. W garstce quinoa mamy kopalnię istotnych składników odżywczych.
Tagi
alergia alergik androgeny bezglutenowe bez glutenu bezglutenu bez jajek bez laktozy bez mleka bez nabiału bez soi Boże Narodzenie ciasto cukrzyca cykle czekolada deser dieta glikemia hipoalergiczne ig indeks glikemiczny insulinooporność kakao Kasia Siedzik kokos masa ciała nadmierne owłosienie nadwaga nieregularne miesiączki objawy okres olej kokosowy otyłość pcos produkty testosteron trądzik wegańskie wiedza wypadanie włosów zdrowe zdrowie Święta żywienie