Pomysł na szybkie kokosowe cupcakes! O właściwościach kokosa możesz przeczytać tutaj i tutaj 🙂
Metodą prób i błędów w końcu wyszły idealne – bezglutenowe i wyjdą również przepyszne w opcji wegańskiej (bez dodatku jaj). Może nie wyglądają bardzo zachęcająco, ale jest to jeden z deserów, które są szybkie w przygotowaniu i naprawdę bardzo dobre 🙂 Ja często używałam ich jako przekąska przed treningiem.
Składniki:
- 2 średnie banany
- 2 łyżki gorzkiego kakao [opcjonalnie karob]
- 5 daktyli
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- łyżka oleju kokosowego
- łyżeczka sody oczyszczonej
- opcjonalnie – jajka (ja dodałam 10 przepiórczych / jeżeli chodzi o kurze, to 2 sztuki)
Przygotowanie:
Daktyle zalej 1 szklanką wrzątku i odstaw na 10 minut.
W misce zblenduj wszystkie pozostałe składniki wraz z daktylami i wodą w której były moczone.
Przełóż masę do papilotek lub kokilek [całość podziel na 3 porcje] i piecz około 15minut w 180stopniach.
Proste i szybkie – do tego bardzo smaczne! 🙂
Wartość odżywcza [w porcji] – opcja bez jajek
wartość energetyczna – 180 kcal
węglowodany ogółem – 29,3 g
białko – 4,5 g
tłuszcze – 7,1 g
błonnik – 4,72 g
Wartość odżywcza [w porcji] – opcja z jajkami kurzymi
wartość energetyczna – 178 kcal
węglowodany ogółem – 23,1 g
białko – 6,0 g
tłuszcze – 7,5 g
błonnik – 3,7 g