Kokosowe cupcakes

Pomysł na szybkie kokosowe cupcakes! O właściwościach kokosa możesz przeczytać tutaj i tutaj 🙂

Metodą prób i błędów w końcu wyszły idealne – bezglutenowe i wyjdą również przepyszne w opcji wegańskiej (bez dodatku jaj). Może nie wyglądają bardzo zachęcająco, ale jest to jeden z deserów, które są szybkie w przygotowaniu i naprawdę bardzo dobre 🙂 Ja często używałam ich jako przekąska przed treningiem.

Składniki:

  • 2 średnie banany
  • 2 łyżki gorzkiego kakao [opcjonalnie karob]
  • 5 daktyli
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • łyżka oleju kokosowego
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • opcjonalnie – jajka (ja dodałam 10 przepiórczych / jeżeli chodzi o kurze, to 2 sztuki)

 

Przygotowanie:

Daktyle zalej 1 szklanką wrzątku i odstaw na 10 minut.

W misce zblenduj wszystkie pozostałe składniki wraz z daktylami i wodą w której były moczone.

Przełóż masę do papilotek lub kokilek [całość podziel na 3 porcje] i piecz około 15minut w 180stopniach.

Proste i szybkie – do tego bardzo smaczne! 🙂

 

Wartość odżywcza [w porcji] – opcja bez jajek

wartość energetyczna – 180 kcal
węglowodany ogółem – 29,3 g
białko – 4,5 g
tłuszcze – 7,1 g
błonnik – 4,72 g

 

Wartość odżywcza [w porcji] – opcja z jajkami kurzymi

wartość energetyczna – 178 kcal
węglowodany ogółem – 23,1 g
białko – 6,0 g
tłuszcze – 7,5 g
błonnik – 3,7 g

 

 

 

Kokosowe Cupcakes
Kokosowe Cupcakes

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shopping Cart
Przewiń do góry