BATATY
Wilec ziemniaczany – pomyślisz sobie „hmm, co to jest..?” Trzeba trochę prościej 🙂
Batat, to pomarańczowa bylina, znana również jako słodki ziemniak, patat. Występują dwie odmiany – gorzka (trująca) oraz słodka (jadalna). Przyjechał do nas aż z Ameryki Południowej. Batat to idealny produkt na zdrowe frytki, chipsy, puree, ciasta, zupy, zapiekanki – nadaje się do jedzenia na słodko, a także w połączeniu z mięsem. W sklepie znajdziemy również mąkę, skrobię czy płatki.
Słodkie ziemniaki, to kopalnia witamin i minerałów. Białko w nich występujące jest bardzo wartościowe – zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Ponadto znajdziemy wysoką zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które będą działały zbawiennie na nasz układ krążenia, pamięć, odporność. Ze względu na wartość odżywczą, stanowią idealny produkt dla osób z chorobami układu krążenia, miażdżycą, nadciśnieniem, otyłością cukrzycą, niską odpornością, osteoporozą, dla sportowców, a także dla osób na diecie redukcyjnej – są niskokaloryczne i dają duże uczucie sytości. Cechują się niskim indeksem glikemicznym, więc są dobrym rozwiązaniem dla osób z insulinoopornością czy cukrzycą 🙂
Wysoka zawartość karotenoidów wpływa pozytywnie na narząd wzroku, natomiast bogactwo przeciwutleniaczy na walkę z wolnymi rodnikami i tym samym bataty wspomagają procesy przeciwnowotworowe.
Wartość odżywcza w 100 g batatów
Wartość energetyczna – 86 kcal
Białko – 1,6 g
Tłuszcz – 0,1 g
Węglowodany – 20,1 g
Błonnik – 3,0 g
Sód – 55 mg
Potas – 337 mg
Wapń – 30 mg
Magnez – 25 mg
Cynk – 0,3 mg
Żelazo – 0,8 mg
Witamina C – 23 mg
Niacyna – 0,1 mg
Kwas foliowy – 11 mcg
IG – 44
W sklepie bataty możemy kupić już za 6 zł za kilogram, więc jest to niewiele droższa, ale na pewno zdrowsza alternatywa dla ziemniaków.
W mojej kuchni bataty królują w postaci frytek ( na słono) lub krążków na słodko (z cynamonem… mmm… polecam ! 🙂
Pingback: Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny - Healthy & Fit Kasia Siedzik