Mocno czekoladowy pudding z tapioki – szybki, a jaki dobry! 🙂
Przed Tobą pudding z tapioki, która jest bezglutenowym produktem otrzymanym z manioku, z całą pewnością zaskoczy Twoich Gości. Tapioka w zasadzie nie ma smaku, a po przyrządzeniu przyjmuję konsystencję budyniu. Ja uwielbiam ten pudding, tym bardziej kiedy mam ochotę na szybki i bardzo efektowny deser 🙂
Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na pudding na bazie wody… Nie miałam wiórków kokosowych żeby zrobić domowe mleko kokosowe i powiem szczerze, że na wodzie wyszło równie obłędnie!
Czas przygotowania: 25 minut [moczenie 20min, 5min gotowanie]
Składniki: [1 porcja]
- 3 łyżki tapioki
- 1,5 szklanki wody
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 1 kostka gorzkiej czekolady
- szczypta chilli
Sposób przygotowania:
Tapiokę wsypujemy do garnka i zalewamy wodą. Odstawiamy na 20minut. Następnie dodajemy kakao, chilli i czekoladę, gotujemy aż masa zacznie gęstnieć. Przekładamy do ulubionego słoiczka bądź miseczki i gotowe 🙂 Możesz również przyozdobic ulubionymi owocami – ja postawiłam na maliny, tym bardziej że w ogrodzie udało mi się je jeszcze zebrać 🙂
Wartość odżywcza [w porcji]
-
wartość energetyczna – 140 kcal
-
węglowodany – 21,7 g
-
białko – 2,3 g
-
tłuszcze – 5,0 g
-
błonnik – 0,8 g