Mocno czekoladowy pudding z tapioki

Mocno czekoladowy pudding z tapioki – szybki, a jaki dobry! 🙂

Przed Tobą pudding z tapioki, która jest bezglutenowym produktem otrzymanym z manioku, z całą pewnością zaskoczy Twoich Gości. Tapioka w zasadzie nie ma smaku, a po przyrządzeniu przyjmuję konsystencję budyniu. Ja uwielbiam ten pudding, tym bardziej kiedy mam ochotę na szybki i bardzo efektowny deser 🙂

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na pudding na bazie wody… Nie miałam wiórków kokosowych żeby zrobić domowe mleko kokosowe i powiem szczerze, że na wodzie wyszło równie obłędnie!

Czas przygotowania: 25 minut [moczenie 20min, 5min gotowanie]

Składniki: [1 porcja]

  • 3 łyżki tapioki
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 1 kostka gorzkiej czekolady
  • szczypta chilli

Sposób przygotowania:

Tapiokę wsypujemy do garnka i zalewamy wodą. Odstawiamy na 20minut. Następnie dodajemy kakao, chilli i czekoladę, gotujemy aż masa zacznie gęstnieć. Przekładamy do ulubionego słoiczka bądź miseczki i gotowe 🙂 Możesz również przyozdobic ulubionymi owocami – ja postawiłam na maliny, tym bardziej że w ogrodzie udało mi się je jeszcze zebrać 🙂

 

Wartość odżywcza [w porcji]

  • wartość energetyczna – 140 kcal

  • węglowodany – 21,7 g

  • białko – 2,3 g

  • tłuszcze – 5,0 g

  • błonnik – 0,8 g

 

 

Mocno czekoladowy pudding z tapioki

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shopping Cart
Przewiń do góry