Czekoladowe ciasto z buraków

Czekoladowe ciasto z buraków

Kolejny pomysł na Świąteczne szybkie wegańskie, bez składników alergennych – ciasto 🙂 Kto jeszcze nie widział mojego makowca, czym prędzej KLIK ! 🙂

Święta kojarzą mi się właśnie z czasem, kiedy w kuchni pachnie czekoladowym ciastem. To akurat króluje na moim stole już od trzech lat. Uwielbiam połączenie kakao, buraka i cynamonu <3
Mam jeszcze kilka swoich ulubionych pozycji (np. makowiec, ciasto kokosowe z daktylami, ciasto z makiem, bezę, biszkopt z gruszką czy ciasto z bananów) – spokojnie, sukcesywnie będę je wszystkie dodawać.
Pisząc ten post, jestem już w hotelu, po 12 godzinach zajęć na Uczelni… Ale to był dobry dzień! Jutro do domu! Mam teraz wenę do gotowania, a później będą zdjęcia 🙂
Przygotowuję również post o batatach, więc stay tuned! 🙂

Czekoladowe ciasto z buraków

Składniki:

  • 500g buraków ugotowanych (ja kupuję w Lidlu)
  • domowa przyprawa do piernika (gałka, cynamon, anyż, kardamon, goździki itd.)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 3 łyżki oleju np. kokosowego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych (lub mąki kokosowej)
  • 2 łyżki świeżo mielonego siemienia lnianego (lub nasion chia)
  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia / sody
  • 2 łyżki sparzonej żurawiny
  • sok z 1/2 cytryny
  • opcjonalnie łyżka erytrytolu

Sposób przygotowania:

wszystkie składniki z wyjątkiem żurawiny zblendować. Żurawinę dodać, dobrze wymieszać i przełożyć do foremki wyłożonej papierem. Piec 20 min w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Gotowe! Ciasto bez mąki czy jajek też jest niesamowite 🙂

Czekoladowe ciasto z buraków
Czekoladowe ciasto z buraków

2 thoughts on “Czekoladowe ciasto z buraków”

  1. Hej! Mam pytanie, odnośnie buraków – jak długo je gotowałaś ? mają być super miękkie czy wręcz przeciwnie ? Olej kokosowy stały czy płynny ? Z góry dzieki za odpowiedź, przepis super (nie mogę jajek, mleka i mąki więc to coś idealnego dla mnie 😀 )

    1. Kasia Siedzik

      cześć,
      buraki kupuję najczęściej w Lidlu (już ugotowane), jeśli robię je sama, to piekę buraki około 30 minut.
      Wszystkie składniki blenduję (zimne), olej kokosowy w temperaturze pokojowej- ciasto wychodzi zawsze 😀
      pozdrawiam,
      Kasia Siedzik

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shopping Cart
Przewiń do góry