Bezglutenowe pierniczki
Dzisiaj znowu bardzo Świątecznie! W roli głównej bezglutenowe pierniczki gryczano- kukurydziane! 🙂
Nie przepadałam za ciasteczkami tego typu, ale 2 lata temu postanowiłam, że coś trzeba pomyśleć. Kombinowałam i wyszły bardzo ciekawe ciasteczka. Co roku powtarzam i naprawdę warto wypróbować ten przepis. I najważniejsze – zachowują świeżość przez 2 tygodnie (pewnie byłoby dłużej, ale są tak dobre, że znikają w mgnieniu oka 😉
Składniki: [na 60 pierniczków]
- 5 łyżek oleju kokosowego (opcjonalnie jeśli możesz – masło)
- 2 łyżki miodu / cukru kokosowego
- 5 łyżek świeżo zmielonego siemienia lnianego
- 2 szklanki mąki gryczanej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia / sody
- łyżka przyprawy korzennej
Sposób przygotowania:
W garnku roztopić masło (olej kokosowy) z miodem, dodać przyprawę korzenną. Mąki przesiać, dodać siemię lniane i proszek do pieczenia. Dodawać porcjami do roztopionego masła (oleju kokosowego), cały czas mieszając. Wyjąć z garnka. Jeżeli po wyrobieniu, ciasto nie będzie w konsystencji jak plastelina – dodać olej lub mąkę [w zależności czego brakuje]. Kiedy ciasto przyjmie postać plasteliny, należy je rozwałkować i wycinać foremkami ulubione kształty, podsypując co jakiś czas mąką gryczaną 🙂 Piec około 4-5 minut w temperaturze 180 stopni.