Bezglutenowe pierogi gryczane last minute
Wpis powstał rok temu, na poprzednim blogu. Piszę to dlatego, że pojawiają się teraz bardzo podobne przepisy i żeby nie było że ja dodaje to samo 😉
jedyny ślad to poniższe zdjęcie z Instagrama:
Bezglutenowe pierogi gryczane – przepis last minute! Wyszłam z kuchni, żeby podzielić się z Wami tym szybkim przepisem – właśnie robię nowe, żeby jutro zaktualizować zdjęcia 🙂
[edit: właśnie zaktualizowałam. Z czystym sumieniem potwierdzam – są to najlepsze pierogi pod slońcem! Tak, lepsze niż tradycyjne ;)]
Niesamowicie pyszne pierogi, które koniecznie musicie wypróbować! 🙂
Składniki: (około 30 pierogów)
- 1 i 3/4 szklanki mąki gryczanej [ w tym roku zmieliłam w młynku kaszę gryczaną niepaloną]
- 1 szklanka skrobi z manioku – tapioki
- 3/4 wrzącej wody
- szczypta soli
- 4-5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego (lub rzepakowego)
Sposób przygotowania:
Do mąki i skrobi dodajemy wrzątek, sól i olej i wyrabiamy ciasto, które gotowe będzie miało strukturę plasteliny. Ciasto dzielimy na 4 części i każdą po kolei rozwałkowujemy, podsypując mąką gryczaną, wycinamy krążki na pierogi i dodajemy ulubione nadzienie 🙂 Świąteczne będzie z kapusty i grzybów czy z makiem 🙂
Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
P.S. Pierogi przygotowujemy na świeżo – ciasto może się zeschnąć i zacząć pękać.
Smacznego!