Bezglutenowe pierogi

Bezglutenowe pierogi gryczane last minute

Wpis powstał rok temu, na poprzednim blogu. Piszę to dlatego, że pojawiają się teraz bardzo podobne przepisy i żeby nie było że ja dodaje to samo 😉
jedyny ślad to poniższe zdjęcie z Instagrama:

bezglutenowe pierogi
bezglutenowe pierogi

Bezglutenowe pierogi gryczane – przepis last minute! Wyszłam z kuchni, żeby podzielić się z Wami tym szybkim przepisem – właśnie robię nowe, żeby jutro zaktualizować zdjęcia 🙂

[edit: właśnie zaktualizowałam. Z czystym sumieniem potwierdzam – są to najlepsze pierogi pod slońcem! Tak, lepsze niż tradycyjne ;)]

Niesamowicie pyszne pierogi, które koniecznie musicie wypróbować! 🙂

Składniki: (około 30 pierogów)

  • 1 i 3/4 szklanki mąki gryczanej [ w tym roku zmieliłam w młynku kaszę gryczaną niepaloną]
  • 1 szklanka skrobi z manioku – tapioki
  • 3/4 wrzącej wody
  • szczypta soli
  • 4-5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego (lub rzepakowego)
bezglutenowe pierogi
bezglutenowe pierogi

Sposób przygotowania:

Do mąki i skrobi dodajemy wrzątek, sól i olej i wyrabiamy ciasto, które gotowe będzie miało strukturę plasteliny. Ciasto dzielimy na 4 części i każdą po kolei rozwałkowujemy, podsypując mąką gryczaną, wycinamy krążki na pierogi i dodajemy ulubione nadzienie 🙂 Świąteczne będzie z kapusty i grzybów czy z makiem 🙂
Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.

P.S. Pierogi przygotowujemy na świeżo – ciasto może się zeschnąć i zacząć pękać.

Smacznego!

bezglutenowe pierogi

 

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shopping Cart
Przewiń do góry