Wegańska beza – idealna!

Dzisiaj przed Państwem wegańska beza – idealna, wprost rozpływająca się w ustach!

Skąd taki pomysł? Po pierwsze i najważniejsze – alergicy (dla tych którzy nie mogą jeść białka jaja kurzego czyli np. dla mnie (gdybym chciała zrobić z jajek przepiórczych musiałabym zużyć chyba 100sztuk 😉 ale też jako idealna opcja dla wegetarian czy wegan.

Wykonanie tej bezy jest proste i tanie, ale niestety czasochłonne (kilkugodzinne suszenie w piekarniku…).
Jak na pewno osoby zainteresowane wiedzą, bezę zrobiłam z aquafaby – wody z ciecierzycy (puszka kosztuje 2,50zł 🙂 Więc do dzieła!

 

Składniki:

Beza:

  • aquafaba z 1 puszki ciecierzycy
  • 0,5 szklanki cukru pudru ( ja zmieliłam cukier kokosowy (4łyżki)
  • łyżka skrobi ziemniaczanej

Krem:

  • puszka dobrego mleka kokosowego
  • 6łyżek kaszy jaglanej (o jej właściwościach możesz przeczytać tutaj: KLIK )
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

Dodatki:

  • ulubione owoce leśne (u mnie maliny, jeżyny, borówki, porzeczki)

Sposób przygotowania:

Beza:

Schłodzoną aquafabę ubijamy na sztywną pianę (kiedy zaczyna się pienić, powoli dodajemy cukier puder i skrobię). Mi ubicie na wysokich obrotach zajęło około 15 minut. Masa przyjmuje piękny, perłowy kolor. Na papierze nakładamy łyżką ubitą aquafabę i formujemy odpowiedni kształt. I teraz najważniejsze – suszenie bezy. Ja suszyłam 3 godziny w temperaturze 85-95 stopni, następnie pozostawiłam w piekarniku do rana (więc do wystygnięcia). Bezy są gotowe! 🙂
Krem:
Wierzchni – ubiłam część stałą mleka kokosowego (opcjonalnie możesz dodać łyżkę cukru pudru (polecam z cukru kokosowego).
Do przełożenia: Kaszę jaglaną przepłukałam wrzątkiem i ugotowałam. Następnie zblendowałam z wiórkami i 3 łyżkami wody z mleka kokosowego.

Bezę przełożyłam kremem jaglanym, a górę kremem kokosowym i udekorowałam owocami leśnymi.
Mmmmm… Smacznego! 🙂

WAŻNA INFORMACJA!

Jeżeli nie macie piekarnika z dokładną regulacją temperatury – jak większość – polecam termometr, który można kupić np. w Ikei (KLIK). Wg mojego piekarnika ustawiłam 75 stopni, a w rzeczywistości termometr pokazał 140! W takim przypadku cukier się rozpuści i cała beza popłynie. Dlatego polecam zainwestować 25zł i się nie stresować 🙂

weganska beza
wegańska beza

 

aquafaba
wegańska beza

 

aquafaba
wegańska beza z owocami
aquafaba
wegańska beza z owocami i kremem kokosowym i jaglanym

1 thought on “Wegańska beza – idealna!”

  1. Przepraszam mam pytanie jaka była by proporcja z ugotowanej w domu ciecierzycy ta sklepowa z puszki ma jakby metaliczny posmak , w sumie jak wszystko co z tych puszek

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shopping Cart
Przewiń do góry