Wytrawny krem z dyni

W ten wietrzny jesienny dzień, przedstawiam Ci przepis na wytrawny krem z dyni.

Dynia – jedno z moich ulubionych warzyw, bogactwo witamin A, C, B, PP, kwasu foliowego, minerałów, takich jak żelazo, potas, wapń, magnez i oczywiście błonnika. Niskokaloryczna, łatwostrawna, dzisiaj w ciekawym połączeniu jako krem. Chociaż pogoda za oknem nie zachęca do wyjścia, to warto wypróbować ten przepis 🙂
Sezon dyniowy rozpoczęłam tym koktajlem – klik 🙂

Składniki: [4 porcje]

  • 500g dyni
  • 200g czerwonej papryki konserwowej
  • 2 średnie cebule
  • 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka octu winnego
  • siekana natka pietruszki
  • pestki słonecznika

Sposób przygotowania:

Dynię upiecz (30 minut w 180 stopniach).
W  garnku na oliwie zeszklij cebulę. Zalej ją wodą (1,5l) i dodaj kawałki upieczonej dyni. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Dodaj paprykę konserwową i gotuj jeszcze przez 5 minut. Następnie dodaj przyprawy – gałkę, pieprz i ocet. Całość zblenduj. Podaj z uprażonymi pestkami słonecznika i świeżo posiekaną natką pietruszki.

 

Wartość odżywcza [w porcji]

wartość energetyczna – 100 kcal
węglowodany – 14 g
białko – 2,7 g
tłuszcze – 5,3 g
błonnik – 4,5 g

dynia przed upieczeniem
dynia przed upieczeniem
dynia po upieczeniu
dynia po upieczeniu
składniki na krem z dyni
składniki na krem z dyni
wytrawny krem z dyni

 

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shopping Cart
Przewiń do góry