W ten wietrzny jesienny dzień, przedstawiam Ci przepis na wytrawny krem z dyni.
Dynia – jedno z moich ulubionych warzyw, bogactwo witamin A, C, B, PP, kwasu foliowego, minerałów, takich jak żelazo, potas, wapń, magnez i oczywiście błonnika. Niskokaloryczna, łatwostrawna, dzisiaj w ciekawym połączeniu jako krem. Chociaż pogoda za oknem nie zachęca do wyjścia, to warto wypróbować ten przepis 🙂
Sezon dyniowy rozpoczęłam tym koktajlem – klik 🙂
Składniki: [4 porcje]
- 500g dyni
- 200g czerwonej papryki konserwowej
- 2 średnie cebule
- 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka octu winnego
- siekana natka pietruszki
- pestki słonecznika
Sposób przygotowania:
Dynię upiecz (30 minut w 180 stopniach).
W garnku na oliwie zeszklij cebulę. Zalej ją wodą (1,5l) i dodaj kawałki upieczonej dyni. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Dodaj paprykę konserwową i gotuj jeszcze przez 5 minut. Następnie dodaj przyprawy – gałkę, pieprz i ocet. Całość zblenduj. Podaj z uprażonymi pestkami słonecznika i świeżo posiekaną natką pietruszki.
Wartość odżywcza [w porcji]
wartość energetyczna – 100 kcal
węglowodany – 14 g
białko – 2,7 g
tłuszcze – 5,3 g
błonnik – 4,5 g