Cukiniowe brownie z musem jeżynowym

Cukiniowe brownie z musem jeżynowym – pierwszy wpis na moim blogu!

Na pierwszy ogień idzie niesamowity deser – brownie z cukinii podane z musem jeżynowym. Powiem Wam, że ja zakochałam się w tym smaku i na pewno do niego wrócę 🙂

Składniki [na 5porcji]:

  • 2 duże cukinie
  • 3 jajka
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • średni banan
  • 5 łyżek mąki pełnoziarnistej [lub innej – ryżowej, gryczanej itd.]
  • łyżeczka sody oczyszczonej [lub bezglutenowego proszku do pieczenia]
  • olej rzepakowy – 2 łyżki
  • jeżeli chcesz – posyp pokruszonymi orzechami włoskimi [2 szt]
  • 200g świeżych jeżyn
  • 2 łyżki erytrytolu / ksylitolu
  • cynamon
  • łyżeczka agaru 
  • skórka z jednej, wcześniej sparzonej cytryny

Czas przygotowania: 35 minut

Sposób przygotowania:

Mus jeżynowy:
jeżyny przepłucz pod bieżącą wodą, przełóż do garnka i dodaj erytrytol, cynamon, skórkę z cytryny. Gotuj 2-3 minuty. Następnie dodaj agar i energicznie mieszaj przez minutę. Pozostaw do ostygnięcia.

Ciasto:
Cukinię umyj i wraz ze skórką zetrzyj na tarce.
W misce zblenduj jajka, kakao, banana, mąkę, sodę i olej kokosowy. Dodaj startą cukinię i delikatnie wymieszaj.
Przełóż do silikonowej bądź ceramicznej foremki i piecz około 20minut w 180stopniach.

Ciasto udekoruj wcześniej przygotowanym musem z jeżyn i opcjonalnie pokruszonymi orzechami!

Wartość odżywcza [100g] 

  • wartość energetyczna – 92 kcal
  • węglowodany – 8,5 g
  • białko – 3,6 g
  • tłuszcze – 4,8 g
  • błonnik – 2,9 g
Cukiniowe brownie z musem jeżynowym
Cukiniowe brownie z musem jeżynowym

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shopping Cart
Przewiń do góry