Cukiniowe brownie z musem jeżynowym – pierwszy wpis na moim blogu!
Na pierwszy ogień idzie niesamowity deser – brownie z cukinii podane z musem jeżynowym. Powiem Wam, że ja zakochałam się w tym smaku i na pewno do niego wrócę 🙂
Składniki [na 5porcji]:
- 2 duże cukinie
- 3 jajka
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- średni banan
- 5 łyżek mąki pełnoziarnistej [lub innej – ryżowej, gryczanej itd.]
- łyżeczka sody oczyszczonej [lub bezglutenowego proszku do pieczenia]
- olej rzepakowy – 2 łyżki
- jeżeli chcesz – posyp pokruszonymi orzechami włoskimi [2 szt]
- 200g świeżych jeżyn
- 2 łyżki erytrytolu / ksylitolu
- cynamon
- łyżeczka agaru
- skórka z jednej, wcześniej sparzonej cytryny
Czas przygotowania: 35 minut
Sposób przygotowania:
Mus jeżynowy:
jeżyny przepłucz pod bieżącą wodą, przełóż do garnka i dodaj erytrytol, cynamon, skórkę z cytryny. Gotuj 2-3 minuty. Następnie dodaj agar i energicznie mieszaj przez minutę. Pozostaw do ostygnięcia.
Ciasto:
Cukinię umyj i wraz ze skórką zetrzyj na tarce.
W misce zblenduj jajka, kakao, banana, mąkę, sodę i olej kokosowy. Dodaj startą cukinię i delikatnie wymieszaj.
Przełóż do silikonowej bądź ceramicznej foremki i piecz około 20minut w 180stopniach.
Ciasto udekoruj wcześniej przygotowanym musem z jeżyn i opcjonalnie pokruszonymi orzechami!
Wartość odżywcza [100g]
- wartość energetyczna – 92 kcal
- węglowodany – 8,5 g
- białko – 3,6 g
- tłuszcze – 4,8 g
- błonnik – 2,9 g